Sterilisatie van de poes

1. De poes is onder volledige narcose. Assistente Laura Uitman intubeert de poes die gesteriliseerd moet worden. Er wordt een buisje in de luchtpijp geplaatst die de ademweg vrij houdt.

2. Dierenarts Marike Oosterhoff maakt zich klaar voor de operatie.

3. De poes ligt klaar op de operatietafel. Via de tube (buisje in de luchtpijp) wordt de patiënt aangesloten op de zuurstof en bewakingsapparatuur. Ook kunnen we indien nodig extra gasnarcose toedienen. Dit alles om zo veilig mogelijk te werken en de patiënt stabiel door de operatie heen te helpen.

4. De incisie in de huid wordt gezet. Er wordt een sneetje gemaakt van zo

5. Met een zogenaamd “hengeltje” worden de ovaria (“eierstokken”) omhoog gehaald, waarna de bloedvaten worden afgebonden en de ovaria verwijderd. Op deze manier is de benodigde huidincisie zo klein mogelijk gehouden.Omdat we de ovaria verwijderen, is de technisch juiste term voor deze operatie “castratie van de poes”. In de spreektaal wordt echter de term sterilisatie gebruikt voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren en de term “castratie” voor het onvruchtbaar maken van mannelijke dieren.Na de operatie krijgt de poes een injectie die de narcose opheft, zodat ze weer snel wakker is.