Afvalbegeleiding

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Onderzoek wijst uit dat 25% tot 50% van de huisdieren te kampen heeft met overgewicht. Wij, als praktijk, zijn druk bezig met het begeleiden van honden en katten die overgewicht hebben.
Zoals de meeste mensen wel weten is afvallen voor zowel mens als dier niet gemakkelijk. Je moet er consequent mee bezig zijn, want onze geliefde huisdieren zullen geen nee zeggen tegen een lekkere bak voer of andere lekkernijen. Om zomaar veel minder voer te geven is niet de gezondste oplossing voor de hond of kat, die zal dan veel voedingsstoffen mislopen en er niet gezonder of fitter van worden.Het merk Royal Canin heeft een speciaal dieetvoer samengesteld om de hond en kat op een gezondemanier te laten afvallen. Dit dieetvoer bevat een verhoogd gehalte aan vezels, maar een verlaagd vetgehalte. Dit alles om het dier zo gezond en goed mogelijk te laten afvallen. Daarnaast zitten er veel Omega-3 vetzuren in, die de huid en de vacht gezond houden en een verzadigd vol gevoel geven. De combinatie van de intensieve begeleiding en dit dieetvoer zorgt er voor dat uw huisdier weer een gezond gewicht krijgt.

Na het afvallen is het natuurlijk niet de bedoeling dat uw dier in korte tijd weer op het oude gewicht zit. Dus is onze nazorg erop gericht om het gewichtsverlies ook blijvend te houden. Dit afvalprogramma wordt begeleid door paraveterinairen Kim en Anique. Zij hebben hiervoor cursussen gevolgd en zijn dus goed geïnformeerd over het op een gezonde manier laten afvallen van uw hond of kat. Doordat het afvalprogramma door twee assistentes begeleid wordt zult u als eigenaar zo veel mogelijk dezelfde gezichten zien. Mocht u nu denken; ik wil graag mijn hond of kat laten afvallen, vraag dan gerust aan de balie meer informatie of loop eens binnen om uw hond of kat te wegen!

Hoe zit dat dan met overgewicht?

We spreken van overgewicht als een dier 15-20% te zwaar is. Daarbij liggen er een aantal gevaren op de loer:

 

  • Suikerziekte (bij katten wordt de kans hierop 2-4x hoger!)
  • Hartkwalen (verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk)
  • Gewrichtsproblemen, versnelde slijtage (arthrose)
  • Kortademigheid en verminderd uithoudingsvermogen
  • Vetgezwellen (lipomen)
  • Verminderde weerstand tegen ziektes
  • Leveraandoeningen
  • Verhoogd risico tijdens narcose of chirurgie
  • Spijsverteringsproblemen, zoals verstopping en winderigheid
  • Huidklachten, zoals een vettige of schilferige huid

Een ideaal gewicht vermindert niet alleen het risico op één of meer van bovenstaande aandoeningen, maar verhoogt ook de kwaliteit van leven van uw dier.  Zie hieronder de foto’s van kater Lucas. In 9 maanden viel hij, onder begeleiding, af van 9,3 kg naar 6,7 kg