Opvoedingstips - 's nachts onrustig

Opvoedingstips - 's nachts onrustig

Honden zijn sociale dieren. Dat betekent dat ze in een groep leven en dat ze zich veilig voelen wanneer ze contact hebben met andere individuen zoals honden of mensen. In het nest heeft de pup gezelschap gehad van zijn nestgenootjes, zijn moeder en misschien de familieleden van de fokker.

Als hij van de groep gescheiden wordt, raakt hij van streek en hij zal luid beginnen te blaffen of huilen. Dit is het signaal voor zijn moeder om hem te gaan zoeken en terug te brengen bij de groep.

Nu de pup bij u woont vervangt u de rol die zijn moeder en nestgenootjes hebben vervuld. Zijn nieuwe gezin wordt het gezelschap waar hij bij wil zijn. Heeft hij geen contact met de groep, dan raakt hij van streek en begint te huilen of te blaffen. Dit zal stoppen zodra hij weer gezelschap heeft en zich niet langer alleen voelt. Wanneer hij meer gewend raakt aan zijn nieuwe omgeving, zal hij zich sneller op zijn gemak voelen en ontspannen blijven als hij alleen is.

Wat kunt u beter wel doen:

-Blijf bij de pup: Help hem de eerste nachten door en laat hem niet alleen. Geef hem de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Leer hem eventueel wennen aan een bench. Maak die heel comfortabel, leg er een zacht dekentje in, een warme kruik in een zachte handdoek gewikkeld. Geef hem een veilige zachte knuffel om tegenaan te kruipen en zet de bench naast uw bed of zet de bench beneden en ga de eerste nachten beneden slapen. De pup moet u vanuit zijn slaapplaats kunnen zien en eventueel kunt u hem even zachtjes aaien tot hij in slaap valt. Praat rustig en geruststellend tegen hem.

-Plaats een Adaptil verdamper zo dicht mogelijk in de buurt van de bench of spray wat Adaptil op zijn dekentje. Adaptil bevat een geruststellend feromoon waardoor het voor de pup makkelijker is om te ontspannen.

-Zet de pup overdag ook zo nu en dan in de bench. Blijf de eerste keren bij hem in de buurt. Ga bijvoorbeeld een boek lezen. Als hij rustig is, probeer dan kort de ruimte te verlaten. Kom terug voordat hij begint te piepen of blaffen. Geleidelijk kunt u hem langer alleen laten.

-Als de pup gewend is aan zijn bench en nieuwe omgeving kunt u de bench stapsgewijs verder weg van de slaapkamer plaatsen of als u beneden hebt geslapen weer naar bed gaan.


Wat kunt u beter niet doen:

-Laat u niet misleiden door te denken dat hij zijn zin aan het doordrijven is en probeert de baas te spelen. De pup is bang!

-Als de pup begint te piepen, haal hem dan niet uit de bench. Neem hem niet op schoot of in bed. Laat wel merken dat u er bent door uw stemgeluid of door hem even aan te raken. Ga niet met hem spelen en geef niet teveel aandacht.

-Straf niet. De pup is al van streek. Als u dan binnen  komt stormen en op hem moppert of op de deur slaat, wordt de situatie nog enger en zal hij harder gaan blaffen. Soms stopt een pup met blaffen omdat  hij niet meer durft. Het probleem is daarmee niet opgelost. De pup blaft niet meer maar zit nu misschien bibberend van ellende in een hoekje.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgcdenieuwehanze.nl