Opvoedingstips - Aan de riem lopen

Opvoedingstips - Aan de riem lopen

Pups reageren vaak niet zo enthousiast als ze de halsband om moeten om te gaan wandelen. Ze lopen mee tot het einde van het tuinpad waarna ze plotseling stilstaan of gaan zitten. Ze kijken om zich heen en weigeren nog een stap te verzetten. Ook tijdens de wandeling besluiten ze geregeld: ‘Tot hier en niet verder’.

De pup is op dit moment geen stijfkop maar wel onzeker. In zijn bekende omgeving, uw huis en tuin, voelt hij zich veilig. Hij is aan de voorwerpen, geluiden en personen gewend  geraakt. Als u hem mee wandelen neemt, haalt u hem uit zijn veilige omgeving en stelt u hem bloot aan nieuwe geuren, geluiden, personen, dieren en voorwerpen zoals verkeer, vuilnisbakken en kinderwagens. De pup weet niet wat hij moet verwachten waardoor hij onzeker wordt. Voordat hij de grote wijde wereld inloopt, wil hij eerst even de kat uit de boom kijken.

Jonge pups benaderen en onderzoeken onbekende voorwerpen en personen onbevangen. Hierdoor leren ze in een razend tempo hoe de wereld in elkaar zit. Vanaf vijf weken neemt deze onbevangenheid af, de angst voor onbekende zaken neemt toe.

Wanneer de pup weigert verder te lopen geeft hij aan de situatie nog niet helemaal te vertrouwen. Geef de pup de tijd om even poolshoogte te nemen en overtuig hem dat de situatie in orde is.

 

Wat kunt u beter wel doen:

De situatie minder bedreigend maken.

-Door hem op zijn gemak poolshoogte te laten nemen kan hij voldoende rust en zelfvertrouwen krijgen om verder te lopen. Als hij achter uw benen gaat staan, stap dan niet weg. Hij voelt zich veiliger als hij zich een beetje kan verstoppen en zal zijn schuilplaats verlaten als hij even heeft kunnen wennen.

-Laat kinderen of iemand die hij kent voorop lopen. Vaak volgt de pup spontaan.

-Ga wandelen met een andere hond waar de pup een goede relatie mee heeft en die niet bang is, zodat hij ervaart dat er geen reden tot onzekerheid is en het goede voorbeeld kan volgen.

-Doe de pup een Adaptil halsband om. Deze halsband scheidt geruststellende feromonen uit waardoor de pup minder bang reageert in nieuwe situaties en sneller went.

-Til de pup op en draag hem een stukje. Zet hem na een paar meter weer op de grond en loop vrolijk pratend verder.

De situatie leuk maken.

-Praat vrolijk tegen de pup. Probeer hem te lokken door gekke geluidjes te maken en zijn aandacht op u te richten. Door deze afleiding zal hij minder aandacht hebben voor de omgeving. Bovendien laat u hem zien dat er geen reden tot ongerustheid is.

-Neem een speeltje mee en probeer hem te verleiden tot een spelletje. Een voorwerp aan een koord dat over de grond sleept werkt goed. U kunt hem ook uitdagen met zijn favoriete piepbeest en al spelend een eindje wandelen. Meestal is dit voldoende om hem over de drempel te helpen.

-Een brokje of snoepje kan helpen om hem te verleiden verder te lopen.


Wat kunt u beter niet doen:

De situatie vervelender maken.

-Door boos te reageren maakt u de situatie onaangenamer voor de pup en overtuigt u hem niet dat er geen reden tot ongerustheid is.

-Door hem te dwingen verder te lopen door bijvoorbeeld aan de riem te trekken wordt hij angstiger. Zo wordt het in de toekomst moeilijker hem ervan te overtuigen dat wandelen leuk is.


Lange termijn tips:

-Om zich zeker te voelen in onze samenleving, en in de toekomst van uitstapjes en wandelingen te kunnen genieten zonder angst, moet u de pup blootstellen aan zoveel mogelijk verschillende omgevingen op een prettige manier. Zo leert hij dat de wereld veilig is. Neem hem dus meerdere keren per dag mee naar buiten en probeer wandelingen in verschillende omgevingen te maken. Loop niet steeds hetzelfde rondje. De pup heeft variatie nodig.

-Laat de pup zo vroeg mogelijk enten en ontwormen. Begin vanaf de leeftijd van 7 weken de pup overal mee naar toe te nemen. Hoe ouder hij is, hoe minder nieuwsgierig en hoe sterker zijn angstreactie in een onbekende omgeving. Naarmate de pup ouder is wordt het moeilijker om hem over zijn onzekerheid heen te helpen. Vermijd plaatsen waar heel veel honden komen in verband met infectiegevaar of draag je pup.

-Pups die voor het einde van de socialisatieperiode (12-14 weken) geregeld in verschillende omgevingen komen waaronder drukke stedelijke omgevingen, ontwikkelen minder agressie- en angstproblemen naar onbekende personen en gedragen zich op de leeftijd van 1 jaar vriendelijker naar onbekende personen en honden.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgcdenieuwehanze.nl