Opvoedingstips - Bijten in handen

Opvoedingstips - Bijten in handen

Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek. Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en ‘bijten’ in elkaar tijdens het spelen. De reden waarom pups zoveel bijten is dat ze de hardheid van hun beet moeten leren kennen en beheersen. Zodra ze een andere pup pijn doen en deze gilt, zullen ze loslaten. Hoewel de bedoeling van de pup niet onvriendelijk  is, kan het bijten heel pijnlijk zijn door de vlijmscherpe tandje. Als het gedrag niet wordt gestimuleerd en beloond verdwijnt het puppybijtgedrag meestal vanzelf.

Wat kunt u beter wel doen:

-Bied een alternatief aan. Wilt u de pup aaien? Geef hem dan iets om op te kauwen. Veel pups hebben een voorkeur voor een gerolde kauwstaaf, dus zonder knopen aan het uiteinde. De pup zal op de kauwstaaf gaan knagen en met uw andere hand kunt u hem aaien. Neem altijd een grote kauwstaaf. De bedoeling is dat hij hem niet kan doorslikken. Te kleine kauwstaven of kauwplakjes kunnen als ze week worden een slikreflex veroorzaken en in de keel van de pup  klem komen te zitten.

-Laat merken dat het pijn doet. Zodra de pup in uw handen bijt, zeg dan luid ‘auw’, verstijf, beweeg niet meer en kijk kwaad. Stopt hij met bijten, ontspan dan en kijk vriendelijk. Blijft hij bijten, sta dan op en loop weg. Zo leert hij dat bijten het einde van het contact betekent. Een pup is erg gesteld op gezelschap en zal het weglopen als vervelend ervaren.

-Gebruik een huislijn voor de echte doorbijters. Sommige pups komen achter u aan lopen als u wegloopt nadat u ‘auw’ hebt geroepen of bijten plotseling in uw benen. Bevestig dan een huislijn aan de halsband of het tuigje van de pup. Een huislijn is een puppy riempje van ongeveer 50cm lang waar het handvat af is geknipt zodat het niet klem kan komen te zitten achter voorwerpen. De pup draagt de huislijn voortdurend totdat het probleemgedrag is opgelost.

Bijt hij, neem dan de huislijn vast en zet hem even zonder iets te zeggen op een plek waar hij alleen is. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld in de keukendeur of een deur naar de gang een kinderhekje te plaatsen. Na een paar minuten doet u het hekje weer open.

-Maak het vies door uw handen in te spuiten met Bitter Apple. Dit is een bitter smakende substantie die oorspronkelijk werd gebruikt om het likken aan de vacht van honden te verminderen. Het middel kan ook worden gebruikt om het bijten in de handen te verminderen als alle andere adviezen niet werken. Spuit de Bitter Apple op uw handen vlak voordat u contact maakt met de pup. Bijt of likt hij aan uw handen dan zal de smerige smaak hem afschrikken.

Het is niet de bedoeling dat u hem uitlokt om aan uw handen te likken. De opzet is dat hij leert van de gevolgen van zijn eigen gedrag, niet dat u hem dwingt aan uw hand te likken en dit vervolgens een vervelende ervaring is.

-Zorg dat u altijd voldoende speeltjes heb waar de pup zijn  kauwbehoefte op kan richten.

-Wissel de speeltjes eens om. Door ze een tijdje weg te pakken en andere speeltjes te geven blijven ze interessanter.

 

Wat kunt u beter niet doen:

-Spelen met uw handen. Door uw vingers of hand in zijn bek te steken leert de pup dat spelen met handen leuk is en zal het ongewenste gedrag toenemen.

-Straffen: door bijvoorbeeld op zijn neus te slaan. Hoe meer u gaat bewegen  of een interactie aangaat hoe meer de pup zal reageren. Zo hard slaan dat het pijn doet maakt de pup bang voor handen.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgcdenieuwehanze.nl