Oren van honden

Oren van honden

De oren van de hond behoeven normaal gesproken geen bijzonder onderhoud. Sommige rassen zijn echter gevoelig voor oorontstekingen. Dit gaat voornamelijk om dieren met veel haar in het oor en rassen met lange hangoren. Die hangende oorschelpen zorgen ervoor dat er weinig lucht in de oren komt, waardoor de oren eerder gaan ontsteken. Bij dieren met veel haar in het oor is dit hetzelfde. Het is dan ook belangrijk om de oren regelmatig te laten plukken. Bij rassen met een grotere gevoeligheid voor ontsteking, is het verstandig om regelmatig de oren schoon te maken. Let wel: doe dit nooit met een wattenstokje! Er bestaan oorreinigers die ervoor zorgen dat het oorsmeer (cerumen) opgelost wordt en uit het oor geschud kan worden.

In sommige gevallen kan oorontsteking veroorzaakt worden door allergie. In dat geval kun je met speciale voeding voorkomen dat de ontsteking optreedt, of in ieder geval de kans erop aanzienlijk verkleinen.

Heeft uw hond last van zijn oren (pijn, jeuk, roodheid) dan is het belangrijk om even op consult te komen met de hond, voordat u de oren gaat zalven. Er bestaan namelijk verschillende soorten zalven en er moet onderzocht worden welke zalf gebruikt moet worden. Daarnaast is het erg belangrijk om even in het oor te kijken, zodat het trommelvlies goed bekeken kan worden: is het intact en zo ja, welke kleur heeft het? Dit heeft namelijk invloed op de in te stellen behandeling.

Als het oor behandeld moet worden, is het belangrijk dat de zalf of de cleaner goed onderin het oor komt. De uitwendige gehoorgang van de hond maakt echter een haakse hoek en loopt taps toe:

Het is daarom van belang dat u het tuitje zo ver mogelijk het oor inbrengt. Dit tuitje is zacht en soepel. U kunt dus niets beschadigen van binnen! Mocht u graag even een demonstratie willen: kom gerust even langs op de praktijk.

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgcdenieuwehanze.nl