Het gebit

Het gebit

Honden hebben een gebit voor vleeseters. Dat wil zeggen dat ze er prooi mee moeten kunnen vangen, doden en aan stukken moeten kunnen scheuren. Het grootste gedeelte van de hondenpopulatie heeft een scharend gebit, net als de wolf. Daarvan ziet u hieronder een plaatje.

Het is echter zo dat wij bij onze “huishonden” nogal eens een afwijkende vorm van de schedel gefokt hebben, zodat de “normale” scharende eigenschap er niet meer is. Hiervan ziet u hieronder enkele voorbeelden.

Pups worden tandeloos geboren. Op 2 tot 4 weken leeftijd komen de melktanden door. Daarna wisselt het melkgebit in fases naar het blijvende gebit. Dit gebeurt vanaf een leeftijd van 3 maanden t/m 7 maanden.

Het is belangrijk om deze wisselingen goed in de gaten te blijven houden. Het is namelijk zo dat melkelementen die blijven zitten of beschadigd zijn, de groei van het blijvende gebit kunnen verstoren. Als je daar niet op tijd bij bent, ontstaat er dus een afwijkend blijvend gebit met alle gevolgen van dien. Onze dierenartsen controleren het gebit altijd ten tijde van de puppyvaccinaties op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Daarnaast bieden wij gratis groeibegeleiding aan waarbij onze assistentes onder andere het doorwisselen van het gebit goed in de gaten houden.

Door fokkerij en voeding zijn onze honden ook gevoeliger geworden voor het ontstaan van plaque en ontstekingen aan de tanden en tandvlees. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het poetsen van het gebit van uw hond. Als u hiermee als pup al begint, zal uw hond er ook snel aan wennen. Let wel: gebruik hiervoor geen gewone tandpasta, maar altijd tandpasta speciaal voor honden! Voor een poetsinstructie kunt u bij ons een afspraak maken. Dit consult is gratis.

Uw hond wordt door onze dierenartsen ten tijde van de vaccinaties gecontroleerd op de kwaliteit van het gebit. Dit, zodat wij tijdig in kunnen grijpen mocht het nodig zijn. Dat is noodzakelijk, aangezien de hond niet snel zal aangeven dat hij pijn heeft aan zijn bek. Doet hij dit wel, dan is het gebit vaak al in verregaande vorm van verval. Daarbij zijn ontstekingen aan de bek, net zoals bij mensen, belangrijke infectiebronnen voor elders in het lichaam en kunnen er eerder ontstekingen en/of infarcten in bijvoorbeeld hart of nieren ontstaan.

Op bovenstaande foto's een patiënt met veel tandsteen (bruine aanslag) op tanden en kiezen. Het is belangrijk tandsteen op tijd te verwijderen, voordat tandvlees en kieswortels ontstoken en in verval raken. Na een professionele gebitsreiniging onder narcose ziet het gebit er weer schoon en fris uit en kan de eigenaar starten met een goede gebitsverzorging.

Veel voorkomende gebitsproblemen

Het meest voorkomende probleem is het ontstaan van tandsteen, meestal in combinatie met ontstoken tandvlees. Het probleem komt niet alleen voor bij oudere dieren. Bij 80-85% van de honden worden al op 2-jarige leeftijd problemen van het gebit gezien. Kleinere rassen zoals de Yorkshire terriër, Chihuahua, Maltezer en de Teckel zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen en tandvleesontsteking.

De directe oorzaak van tandsteen en tandvleesontsteking is tandplak (te herkennen als papperig materiaal). Tandplak wordt door bacteriën veroorzaakt. Door de inwerking van speeksel kan dit tandplak gaan verkalken waardoor tandsteen (gele tot bruine, harde aanslag op de tanden) ontstaat. Het tandsteen irriteert het tandvlees waardoor dit ontstoken raakt. Als de ontsteking langs de tandhals richting de tand/kieswortel gaat kan de tand of kies los gaan zitten en uiteindelijk uitvallen. Bovendien komen bacteriën in de bloedbaan en veroorzaken ontstekingen elders in het lichaam, bijv. hart, nieren, lever.

Symptomen die u kunt zien bij uw hond:

  1. De hond stinkt uit de bek
  2. De hond kan meer gaan speekselen
  3. De hond kan minder/ trager gaan eten
  4. De hond wrijft met de bek over de grond of met de poten langs de bek

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de problemen. Het gebit zal onder narcose worden gereinigd. Het tandsteen wordt verwijderd, losse of aangetaste tanden en kiezen worden getrokken. Als de tandhalzen (wortels) na behandeling bloot liggen omdat daar erg veel tandsteen zat, is het des te belangrijker om te poetsen. Lukt dit niet, dan zal de aanslag snel terugkomen met als gevolg dat deze elementen los gaan zitten en getrokken moeten worden.

Preventie

Hoe kunt u als eigenaar dergelijke problemen voorkomen?

  1. Laat het grootste deel van de voeding uit harde brokken bestaan.
  2. Royal Canin heeft een speciale kauwbrok (‘Dental’) dat het ontstaan van tandplak en tandsteen helpt voorkomen.
  3. Kauwmateriaal (flostouw) buffelhuid, gebitsreinigende kauwstaven van bv. Royal Canin) kan ook zeer effectief zijn.
  4. Tanden poetsen, dit is het meest effectief om gebitsproblemen te voorkomen!

Stel ons een vraag


Stel ons een vraag of maak een afspraak

info@dgcdenieuwehanze.nl